Høj oppetid – High Availability

High availability (eller høj oppetid på dansk) er et begreb, der beskriver et system design, hvor man forsøger at undgå enhver form for utilsigtet nedetid.

For de fleste virksomheder er det katastrofalt, hvis serveren holder op med at virke. Derfor kan det være en god ide med den forsikring det er, på forhånd at have sørget for en reserve, der kan sættes ind.

Det kan vi gøre bedre. Og vi kan gøre det i det ambitionsniveau du som kunde ønsker.

 

High avalbility med to servere og et SANHigh availability med to servere og et SAN.

System med 2 servere

Systemet består af to ens servere, den ene er aktiv og den anden er standby. Den aktive server replikeres med jævne mellemrum (ned 15 min.) og i tilfælde af en fejl på den aktive, startes de virtuelle maskiner i stedet på standby serveren og den overtager rollen som aktiv.

 

System med 2 servere og delt datalager

Vi kan etablere et systemdesign med to servere. Disse tilkobles et fælles datalager, et SAN. I det øjeblik den ene server fejler, så overtager den anden server umærkeligt alle opgaver. Produktionen fortsætter uden afbrydelse og man har tid til at fejlfinde den defekte server og eventuelt udskifte defekte dele.

Men hvad så, hvis SAN’et fejler? Det kalder vi et single-point-of-failure. Hvis SAN’et fejler, så står det hele stille igen.

 

System med 2 servere og redundant datalager.

High availability med 2 servere og redundant SAN
High availability med 2 servere og redundant SAN.

Skridtet videre er, at sørge for at dublere SAN’et. Der findes i dag meget avancerede systemer, der helt automatisk og uden indgriben sørger for at holde 2 SAN enheder opdateret og vidende om, hvordan resten af systemet kører. Hvis det ene SAN fejler, så overtager det andet. Samtidig sørger man for at dublere netværket, så der ikke noget sted i systemet er en enkelt enhed, som resten af systemet er afhængig af.

High availability skal ses som forsikring. Hvor meget koster det virksomheden at IT systemet er ude af drift. Og hvor lang tid vil du acceptere systemet er utilgængeligt. Det vigtigt at gøre regnestykket op INDEN det går galt og man står med 30 medarbejdere uden værktøj og en ordre, der skal afsted i morgen.

Kontakt os for at høre om, hvordan DIN virksomhed kan forsikre sig mod uventet nedetid!

 

High availability er ikke backup.

Når man bygger systemer med høj oppetid, er det ikke som erstatning for backup. I mindre systemer med kun et SAN har man stadig kun sine data et sted, og selv med replikeret SAN har man ingen form for historik i sin data.

Ved replikering blev de to systemer jo ens, så hvis der opstår datafejl på system 1, vil der i løbet af meget kort tid også være datafejl på system 2!